fit worden zonder sportschool

Fit worden zonder sportschool? Zo train je gewoon thuis!

Wil je graag weer fit worden maar zie je het verplichte bezoek aan de sportschool niet zitten? Dan is thuis trainen misschien wel de beste optie voor jou maar hoe doe je dat en waar moet je mee beginnen?

Vandaag ga ik je op weg helpen om weer fit te worden door je wat tips te geven en een aantal oefeningen die je gewoon thuis kunt doen.

Met deze handvatten zal je zien dat je helemaal geen duur sportschool abonnement nodig hebt om weer fit te worden!

Waarom wil je (weer) fit worden?

Er zijn 1001 redenen te bedenken waarom je weer wat gezonder en fitter zou willen zijn als dat je nu bent.

De één trekt er wat meer tijd voor uit als de ander, waardoor het wat zwaarder zal zijn maar niets is onmogelijk en volhouden is dan eigenlijk het geheim waardoor de één wel en de ander niet snel weer in shape komt.

Wil je je uithoudingsvermogen verbeteren of wil je vet verbranden en afvallen? In beide gevallen is het verstandig om gezond te eten te combineren met hartslag verhogende oefeningen.

Hierdoor zal je merken dat je je doelen veel eerder gaat halen als wanneer je het één of het ander afzonderlijk doet.

Het geheim ligt hem in het combineren van gezond eten en voldoende beweging (bij voorkeur in de vorm van krachttraining en/of interval training).

Wil je snel fit worden?

Komt er een evenement aan waar je snel weer fit voor wilt worden? Dan zal je wat harder moeten trainen als wanneer je een langere periode uittrekt om weer in shape te komen.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk is. Je uithoudingsvermogen verhogen en tegelijkertijd wat vet verbranden waardoor je snel weer een goede conditie krijgt is heel goed mogelijk mits je voor de periode die je ervoor uitgetrokken hebt ook echt gedisciplineerd te werk gaat.

Wil je weer fit worden maar niet in een sportschool?

Ben je de laatste tijd wat minder streng geweest voor jezelf waardoor je op dit moment minder fit bent als dat je eigenlijk wel zou willen?

Dat geeft helemaal niets!

Je wilt tussendoor ook nog even lekker leven en dat doe je vaak door af en toe wat ongezonds te eten en minder te sporten.

Dat geeft helemaal niets en eigenlijk is dat juist heel goed van je want alleen op deze manier hou je het met een druk leven goed vol.

Natuurlijk is het het beste om nooit een terugval te hebben, altijd gezond te eten, en voldoende te bewegen maar we weten allemaal dat dit gewoon niet haalbaar is en dat is ook prima, toch?

Het leven moet leuk zijn en soms mag je de teugels best een beetje laten vieren als je daarna maar weer bereid bent om ze wat strakker aan te trekken.

En JA! Ook als je niet naar de sportschool wilt zijn er nog genoeg mogelijkheden om thuis (of buiten) weer aan je conditie te gaan werken.

Dat gezegd hebbende gaan we nu eens kijken hoe we dat dan het beste kunnen doen..

Thuis fit worden, hoe pak je dat aan?

Heel begrijpelijk dus als je liever thuis fit wilt worden. En daar is ook helemaal niets mis mee en is heel goed te doen.

Er zijn namelijk voldoende oefeningen en sporten die je gewoon thuis kunt doen.

Hardlopen

hardlopen op een loopbandBij hardlopen denk je waarschijnlijk aan buiten hardlopen en dat is ook de meest voor de hand liggende manier. Maar je kunt ook heel goed thuis hardlopen.

Hiervoor heb je dan wel een loopband nodig. Op de loopband kan je zelf je tempo aanpassen en instellen.

Als je liever binnen wilt wandelen dan kan dat op de loopband natuurlijk ook. Om af te vallen is het voor beginners zelfs beter om te gaan wandelen als dat je gaat rennen want met joggen heb  je al snel een te hoge hartslag om vet te verbranden.

Om fit te worden wil je dat je hartsag juist wel wat hoger ligt, hierdoor bouw je conditie op en wordt je uithoudingsvermogen al snel een stuk beter.

Fietsen

fietsen op de hometrainerFietsen is ook alweer een sport die je goed binnen kunt uitoefenen. Gekker nog, er zijn zelfs een hoop (ervaren) fietsers die een rollerband hebben voor als het slecht weer is zodat ze op hun racefiets (of mountainbike) binnen gewoon  verder kunnen fietsen.

Natuurlijk kan je een rollerband kopen en daar je eigen fiets op zetten maar het lijkt me meer voor de hand te liggen om een hometrainer te kopen.

Op een hometrainer kan je namelijk verschillende weerstanden instellen en het dus zo makkelijk of zwaar maken als je zelf wilt.

Ook kun je op een hometrainer je hartslag, de tijdsduur en dat soort handige data aflezen. En daar hoef je echt geen duur exemplaar voor aan te schaffen.

De instapmodellen zijn vaak al van deze technologische snufjes voorzien. Handig!

Yoga

Misschien denk je bij yoga in de eerste instantie niet aan fit worden en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Yoga is veelal en vooral een manier om lenig te worden en wordt vaak gebruikt als ondersteuning om je hoofd leeg te maken en in het nu te leven.

Maar yoga is er in verschillende gradaties en van hele rustige beginners oefeningen tot oefeningen die je als beginner niet zo 1-2-3 kunt uitvoeren.

Maar als je nog nooit yoga gedaan hebt zou ik je aan willen raden om het gewoon eens te proberen. Veel heb je er niet voor nodig als je thuis yoga wilt gaan doen.

Aan een goed yogamatje heb je al voldoende.

Het zal je verbazen hoe snel je aan het zweten wordt gebracht door een half uurtje yoga oefeningen uit te voeren.

Met gewichten fitnessen

Meer voor de hand liggend als je thuis fit wilt worden is het thuis fitnessen met gewichten. Door verschillende gewichten te hebben kan je een full body work out doen. Moet je eens kijken hoe snel je dan weer fit bent.

Naast de bekende halters of dumbells zijn er ook nog de zeer effectieve kettlebels.

Met deze op het eerste gezicht wat raar ogende gewichten kan je een heleboel oefeningen doen die je hartslag verhogen en waar je al snel een betere conditie van zult krijgen.

Deze DVD serie met een gratis kettlebell naar keuze heeft al vele mensen geholpen aan een fit en sterk lichaam.

Fitnessen zonder gewichten

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je ook zonder gewichten jezelf thuis behoorlijk uit kunt putten. Je lichaam is namelijk een prima gewicht om mee te oefenen.

Door je zelf ergens aan op te trekken of gewoon op te drukken zal je zien dat dit zwaarder is als je in eerste instantie zou denken.

En probeer anders maar eens 5 a 10 keer een burpee uit te voeren. Als je dat nog nooit gedaan hebt zal je al snel merken hoe ongelooflijk zwaar dat is.

Thuis sporten met de Fit in 4 Minuten video training

Je hebt nu een aantal ideeën gehad om thuis te gaan sporten en snel weer fit te worden.

Voor de eerste tips moet je een dure aankoop doen en voor de laatste heb je nog geen oefeningen. Er is nog een andere manier om thuis te gaan sporten en dat is de fit in 4 minuten workout van Katja Callens.

In deze video training krijg je iedere dag oefeningen die er gedaan worden en het mooie hieraan is dat je per dag maar 4 minuten bezig hoeft te zijn.

Klik hieronder op het logo voor meer informatie over Fit in 4 Minuten.

Thuis trainen of in een sportschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *